Butiran buku
- Penulis
- Ustaz Muhammad Fashan Ahmad Ziadi
- Penerbit
- Karya PiS
- Jumlah muka surat
- 114
- Kulit buku
- Softcover
SKU: PIS-0091-FIZIKAL
Akidah, Hari Akhirat
Beriman dengan Titian al-Sirat yang Dipacakkan di atas Neraka Jahannam (Buku Poket)
RM 15.00
Susunan: Ahmad Sabri Jinlapudin
Buku "Titian al-Sirat" ini membahas konsep al-Ṣirāṭ dalam Islam, iaitu sebuah titian nipis yang dipacakkan di atas neraka Jahannam, yang akan dilalui oleh orang-orang beriman pada Hari Kiamat, sebagai ujian terakhir sebelum mereka masuk ke syurga.
Dalil-Dalil dari al-Qur'an dan Hadis: Buku ini menyajikan ayat al-Qur'an dan hadis-hadis yang menjelaskan tentang titian al-Ṣirāṭ, termasuk keberadaannya, posisinya yang dipacakkan di atas neraka, dan fungsinya sebagai jalan yang menghubungkan umat Islam ke syurga.
Keaadan Manusia di al-Ṣirāṭ: Hanya orang-orang beriman yang akan dapat melalui titian al-Ṣirāṭ. Mereka yang tidak beriman akan terus jatuh ke dalam api neraka. Manusia akan diterangi dengan cahaya berdasarkan kadar amalan mereka ketika di dunia. Sementara orang-orang munafik, cahaya mereka malap, dan akan memadam. Ada manusia yang melaluinya sepantas sekelip mata sahaja, ada yang sepantas kilat, ada yang seperti menunggang kuda / unta, dan sehingga ada yang merangkak seperti diheret.
Gambaran titian al-Ṣirāṭ: Digambarkan sebagai lebih nipis daripada rambut dan lebih tajam daripada pedang, al-Ṣirāṭ merupakan titian yang mesti ditempuhi setiap orang beriman sebelum sampai ke syurga. Keadaan masing-masing orang saat melewati al-Ṣirāṭ akan berbeda, bergantung pada tingkat keimanan dan amalan mereka.
Pentingnya untuk Istiqamah Beramal: Hanya istiqamah yang dapat menyelamatkan manusia di atas titian al-Sirat ini. Buku ini menghuraikan kepentingan istiqamah dan cara-cara menggapainya.
Buku ini menawarkan panduan mendalam dan refleksi tentang pentingnya persiapan diri untuk Hari Kiamat melalui tauhid dan keimanan yang jitu kepada Allah dan Rasul-Nya, dengan memahami tentang kedahsyatan sebuah hari yang penuh getir sebagai ujian terakhir buat umat manusia sebelum sampai ke syurga.
Yang membuatkan ia lagi menarik...
Ini adalah penulisan Bahasa MELAYU (bukan Indonesia).
Nukilan riwayat dan penerangan para imam disertakan dengan teks asal dalam Bahasa Arab, beserta baris untuk mudah pembacaan.
Semua nukilan disertakan dengan takhrij sumber rujukan.
